28. říjen 1918 na Moravě

Galerie

Dokumentární film po jehož konci bude program pokračovat besedou s historikem Jiřím Němcem na téma Masaryk aneb Proč profesor filozofie založil Československo.

Vznik samostatného československého státu 28. října 1918 patří k nejvýznamnějším okamžikům v historii Čechů, Moravanů i Slováků, protože zásadním způsobem ovlivnil další vývoj těchto národních komunit.

Ke 100. výročí této významné události natáčíme dokumentární film o stopáži 60 minut, který rekonstruuje historické události, spojené s rozpadem rakousko-uherské monarchie na Moravě. Věnuje se podrobně konkrétním událostem kolem vzniku Československé republiky na území Moravy. Je to podnět o to závažnější, že doposud žádný dokument tohoto druhu vytvořen nebyl.

Dokument s pomocí dobových filmových záběrů a současných rekonstrukcí tehdejších událostí dnešnímu divákovi přiblíží poslední dny existence habsburské monarchie a průběh jejího rozpadu na Moravě. Seznámí dnešního diváka se vznikem Moravského národního výboru, který 29. října 1918 vyhlásil připojení Moravy k nově vznikajícímu Československu, jeho činností a představí hlavní aktéry tohoto dějinného pohybu, jako byli Adolf a Jaroslav Stránský, Jaroslav Budínský či Jan Černý. S pomocí historiků a využitím archivních dokumentů, stejně jako muzejních exponátů, přiblíží dnešnímu divákovi pohnutou dobu před 100 lety na Moravě a boj o převzetí správy moravských měst do českých rukou.

Délka akce: 60 minut
Rok výroby: 2018

Informace o akci a jejím konání